Turna smuka z Vajneža na Belščici

V torek po plezanju v telovadnici sem Petru predlagal, da bi mogoče ponovili lanskoletno turno smuko z Belščice, ko je bilo vreme precej bolj ostro in smo vzpon zaključili že na Malem vrhu, saj nas je do Vajneža ločilo prečenje grebena, po katerem je mrzel severni veter preganjal meglo in snežinke.

Tokrat je kazalo, da bo sončno in telefoni, ter socialna omrežja so poskrbeli, da se nas je v soboto ob 7:00 pri Trilobitu (930 m) nabralo za en par nog manj kot ducat članov, tečajnikov in prijateljev.

Po preverjanju delovanja žoln, smo ob 7.30 v zmernem tempu zakorakali v špuro, ki je vodila vse do Malega vrha. Na Planini Stamare (1400 m) smo naredili krajši postanek in nadaljevali skozi strm gozd mimo Hrašenske planine (1670 m) do Kamnitnika (1850 m), kjer pa je takrat še vedno vztrajal sever, ki je z grebena pometal sneg in ga odlagal nižje v gozd. Tudi pri prečenju pobočja Belščice smo bili večkrat prisiljeni iskati pot skozi labirint skal, ki so kakor zobje štrleli izpod snega. Do vrha Vajneža se je tako vsak potiho spraševal, koliko lukenj bo pridelal na poti navzdol.

Na cilj smo v zmernem tempu prišli ob 11. uri, kjer smo počakali, da so se vsi opremili za spust in v prečki nekje med Malim vrhom in Vajnežem našli optimalno linijo, kjer je bilo snega več kot dovolj tudi za najdražje smuči in nižje ko smo bili, bolj rahel je bil sneg. Pri betonski bajti smo naredili daljši postanek za malico ter čaj in sprejeli odločitev, da bi bilo najbolje nadaljevati do Kamnitnika in potem desno navzdol proti Hrašenski planini.

Ponovno smo namestili kože in nadaljevali z vzponom čez Kamnitnik do točke, kjer je bilo snega dovolj za brezskrbno smuko vse do izhodišča pri Trilobitu.

Na parkirišče smo prištorkljali ob 13:45, naredili smo slabih 1300 višinskih metrov in prehodili ter presmučali 12 km.

Na letošnji Belščici smo uživali Peter, Gorazd, Uroš, Grega, Anja, Mark, Boštjan, Sandi, Tina in Aljoša, Blaž pa je zaradi defekta na kožah obrnil na planini Stamare, se nam je pa zato pridružil pri analizi na Pristavi 🙂

One Reply to “Turna smuka z Vajneža na Belščici”

Dodaj odgovor