Zimske radosti

Ker menjam službo je naneslo da imam dovolj lanskega dopusta, da odpovedni rok preživim v hribih. Nekako mi to tudi uspeva.

V sredo 2.2. sva z Rakarjem plezala Zimsko smer v Prednji glavi. Smer je bila že dolgo na mojem seznamu želja a je šele sedaj prišla na vrsto. Zame je bil to prvi strm led po 5 letih, zato sem švical malo bolj kot običajno. Vstopni slap je malo bolj strm kot izgleda od spodaj, sledi pa nekaj mix plezarije do sredine, kjer sva 2 raztežaj pod kaminom spet našla nekaj kar strmega ledu. V kaminu pa nekaj strmih in stabilnih svečk, ki ki v izredno lepem plezanju pripeljejo na rob strme stene. Težavnost v letošnji zimi se mi je zdela III/5,M.

Dva dni kasneje sem se v družbi Igorja Kremserja, Grega Koflerja in Mokota podal v Sapaddo. Z Igorjem se nama ni dalo hoditi do slapov v Monte Col, zato sva raje plezala ob cesti. Začela sva z Futuro, kjer sva zaradi odstopljenega ledu spustila zadnjih 20m. Ostalo je bilo ok, le videlo se je, da je slapu vsak dan manj. Ko sva prišla nazaj na parkirišče sva doživela šok, saj so imeli italijani ledni tečaj. Zato sva odhitela do slapu Zmrznjene solze, kjer sva po sreči uspela prehiteti navezo. Ta slap je bil v odličnem stanju in precej naluknjan. Želela sva splezati še tri gracije, a sva po prvem skoku morala sestopiti, saj je sonce stopilo led. Drugo navezo sva pričakala na edini sredi dneva odprti terasi v Sappadi.

V petek 11.2. sem imel bolj malo časa, zato sem sam odšel proti Begunjščici. Glede na razmere sem izbral desno grapo z nadaljevanjem po SZ grebenu. Grapa je prekinjena s tremi skoki težavnosti do M4, nadaljevanje po grebenu pa ne preseže druge stopnje. Sestopil sem po smokiškem plazu.

Naslednji dan je bil po dolgem času namenjen daljši smeri, z Matevžem sva odšla v zahodni raz Male mojstrovke. Smer že na začetku pokaže zobe. Prvi raztežaj poteka po nakazani poči čez plošče. Če nebi bilo dovolj varovanja bi verjetno kar obrnila. Tako sva pa nadaljevala po lažjih a še vedno delikatnih prehodih do vrha in na vrh pristopila po Desni grapi. V strmih delih razmer ni, kjer pa sonce posije v steno se je pa našlo nekaj škripavca.

Danes, za zadnji dan pred sneženjem sem pa zopet sam preplezal Prvi in Drugi slap v Krnici. Še nikoli ju nisem plezal z tako količino ledu, tako da je težavnost malenkost manjša kot ponavadi. Prvi okoli 3+, drugi pa 3. Sestopil sem v obeh primerih po drugem, kjer se z nekaj plezanja navzdol brez problema sestopi z eno polovičko.

zdaj pa upam na čimveč snega da grem še malo smučat.

Dodaj odgovor