Od Triglava pa do Jadrana

…oziroma od snega do že kar toplega morja. V zadnjih dnevih maja in v začetku junija nam je naša lepa deželica ponujala vse, kar si lahko smučar in plezalec želi. Kar pa je najlepše je to, da si sneg in morje z lahkoto privoščiš v istem dnevu.

Buy Modafinil (Modalert and Modvigil) Online Credit Card, PayPal & Bitcoin & Sale Price $0.59 Fast Shipping from Singapore and India Cheap generic Provigil & modafinil generic (Waklert and Artvigil) pharmacy like ModafinilCat, BuyModa or AfinilExpress

Zadnji petek v maju se je s Križa (2410m) smučalo po čisto pravem pršiču, ki ga je natreslo v prejšnjem večeru. Da so bile razmere vrhunske, lahko potrdita Sandra in Uroš, s katerima sem se srečal na povratku, malo pod vrhom. Mraz pa ni popuščal, na zadnji majski dan se nas je nekaj (Gorazd, Miro, Hefo, Miha 2x) odpravilo na Stenar (2501m). Razmere zimske, sneg trd a “grifig” in šele v spodnjem delu Sovatne, že med zelenečimi bukami, so razmere postale spomladanske. Dobre razmere nad dolino Vrat in količino snega, ki je običajna v začetku aprila, sva nekaj dni kasneje izkoristila z Janžem še za smuko z Gubna (2403m). Še isti dan smo se odpeljali na Primorsko.

Osapska jama ponuja senco in prijeten hlad, ob robovih pa tudi nekaj smeri za navadne smrtnike (npr. Pila 6b+/c in Žaga 6a+). Posebno doživetje pa je bilo opazovati vrhunske plezalce v stropu same jame, kjer se najde nekaj najtežjih smeri v Sloveniji. Boleče ude sva zvečer ohladila v morju.

No, tudi drugod so nižje ležeče in na jug obrnjene stene že kopne. S Saro sva plezala v Javorščku nad Bovcem. V omenjenem hribu se je pred nekaj desetletji zgodil skalni podor, nagnjena, monolitna plošča po kateri je zdrsnil material, pa ponuja prijetno in kompaktno ter dobro zavarovano plezarijo. V steni se nahajata dve 100m smeri Ovca z Bovca 5b in Črna ovca 5c. Pleza se na trenje z nogami, spusti po steni urejeni. Z Janžem sva obiskala še Veliki Vrh nad Jezerskim. Smer Zajahaj oblak (6b, 150m) sodi zagotovo med lepše v steni, kot je tu v navadi je tudi odlično navrtana. Še eno steno sem obiskal v začetku junija in sicer sva se z Lukom odpravila v Ratitovec. Smer Drzni let je res krasna smer; ponuja 6 sicer krajših raztežajev strme, previsne, kompaktne plezarije. Čaro je s smerjo opravil suvereno, prosto preplezal vse tri detajle, ki se spogledujejo s 6c, ter preplezal še direktni izstop, ki zna biti še za odtenek težji (podatkov o težavnosti te variante pa nimam). Sam bom moral v smer za prosti vzpon še enkrat, vmes pa pojesti še kako žlico žgancev…Ko dobim še kako slikco sodelujočih, jo pa priložim.

Dodaj odgovor