Kogel – Spominska smer Ceneta Kramarja (VII/V+ 240 m)

Sobota 9.5
Deževalo je že zjutraj na poti v Kamnik. Z Matijem Volontarjem sva se dobila pri domu v Kamniški bistrici in kljub rahlemu dežju in nevspodbudnim oblakom šla. Če ne drugega, bi preštudirala steno za drugič. Tako zgodaj se ne vstaja brez veze. Na parkirišču ni bilo nikogar. Skoraj celo pot do stene je rosilo in oblakom sva namenila kopico jeznih pogledov. Malo pred steno je končno nehalo in akcija: gremo!
(V resnici je med pripravljanjem opreme spet začelo, a sva se pretvarjala, kot da nisva opazila).

Vstop v smer je logičen, nadaljevanje pa manj. V drugem raztežaju, na originalni skici ocenjen s V, je detajl (v katerem je tudi sveder) s težavnostjo vsaj VII, ki se kasneje nadaljuje v napeto prečko. Precej težje, kot sem pričakoval, je pa vmes nehalo rositi in se je kdaj pa kdaj med oblaki pokazalo tudi sonce. Prostor za kratek predah je na veliki polici sredi stene, s katere sva težko našla naslednji raztežaj, ki bi ustrezal opisu ali skici. Šla sva kar naravnost, z vrha raztežaja pa se je videlo, da smer sprva zavije malenkost v desno. Po nadaljnih lažjih raztežajih, se je pot naprej jasno izrisala nad nama: previs – detajl smeri. Ta del smeri je bil fantastičen, previsu sledi zelo zahteven prehod iz previsa, ki je bil povrhu še moker, nato pa ozka prečka po kateri se po kolenih skobacaš do štanta. Sledi še ena čudovita prečka in izstop.

Smer me je kar presenetila s težavnostjo in ni me sram priznat, da sem kar nekajkrat potegnil za komplet, detajl pa povsem na tehniko, Matija je smer preplezal prosto.

Dodaj odgovor