S. stena Škrlatice – Severna grapa

Kmalu po novem letu me je klical Matija Volontar, če bi šla frikat v Blažčevo skalo. Plani so se hitro spremenili in v četrtek 4. januarja sva že zgodaj zjutraj skozi Veliko Dnino dostopala pod severno steno Škrlatice z namenom preplezati redko plezano smer Severna grapa, imenovana tudi Rdeča megla (IV/4+, M5+, 600m). Smer poteka po najbolj izraziti grapi v steni, ki se nahaja ravno nasproti bivaka I.

Dolg dostop pod steno sva si krajšala z gaženjem novozapadlega snega, ki ga je bilo na srečo na izravnavi pod steno precej manj. Pogled na smer je obetal dobre razmere za plezanje, skrbel pa naju je le zadnji del smeri, ki je bil videti precej bolj suh.

Razmere so bile v spodnji polovici smeri odlične. Trd, predelan sneg in grapa z zanimivimi skoki, kjer sva lepo napredovala. Višje v smeri pa je zaradi zadnje otoplitve mestoma primanjkovalo snega oziroma je bil ta slabše predelan, kar je upočasnilo tudi najin napredek. Pod najtežjim raztežajem, ko do sončnega zahoda ni bilo več daleč, sva videla, da je skok nad nama skoraj popolnoma kopen. Ker tudi rampa nad skokom ni izgledala obetavno je Matija zavil proti levi, kjer so bile razmere malo boljše in preko krajših skalnih skokov mu je uspelo najti prehod na veliko snežišče po katerem sva dosegla mesto, kjer se smer priključi Kugyjevi smeri.

Ob barvitem sončnem zahodu sva dosegla vrh Škrlatice, si nadela čelne svetilke in z vrha sestopila prek krnice Zadnji Dolek v Vrata. Za zaključek sva si privoščila še sprehod po 7 km dolgi zaledeneli cesti do Peričnika, kjer naju je čakal prevoz.

One Reply to “S. stena Škrlatice – Severna grapa”

Dodaj odgovor