TABOR DOLOMITI

Parcelovodja v kampu Sass Dlacia je “naš čovjek”, zato z veseljem pozdravi vsakega gosta, ki prihaja iz ene izmed republik bivše Juge, v svetovno razširjenem uradnem jeziku takratne države. Kljub prisrčnemu sprejemu in tekočemu sporazumevanju, pa nam ob skorajda polni zasedenosti kampa, ni mogel priskrbeti bogve kako dobre parcele. Ker smo bili stisnjeni med dve dovozni cesti in omejeni s Poljaki na eni in Italijani na drugi strani, smo se morali odpovedati postavitvi najnovejše arhitekturne pridobitve našega AO-ja- pravega pravcatega gadafija, ki je med prvomajskim taborom v Arcu, kjer so ga imeli sosedje, tako zelo navdušil našega načelnika. Resnici na ljubo, ga zaradi tehničnih težav enega avtomobila in posledično poznega prihoda v kamp ter zgodnjega odhoda v stene, tako ali tako ne bi postavljali prvi dan. Zagato je rešila Monika z rezervacijo sosednje parcele in tako poskrbela, da se je začetno razočaranje in žalost, ki se je zrcalila na licu njenega moža (in našega načelnika) ko je uvidel, da gadafi ne stoji, hitro prelevilo v umirjeno zadovoljstvo, saj smo s skupnimi močmi postavili šotor, ki nas je že čez 15 minut, združene pod eno streho in s pivom v roki, zaščitil pred eno in edino ploho (nevihto) v času našega tabora.

Ker nam je bilo vreme torej več kot naklonjeno, smo tudi plezali. Obilica sten v okolici in čvrsta kamnina Dolomitov, sta nam od četrtka do nedelje omogočala pridno nabiranje plezalnih metrov in izkušenj s plezanjem v vodstvu, nameščanju pomičnih varoval, branju skic, abzajlanju na peščene ure, skorajda neverjetnega naključja z izgubljeno denarnico in še kaj zanimivega bi se našlo. Tabora se je udeležilo 15 članov in sicer sedem sedaj že bivših tečajnikov letošnje AŠ (Neva, Tina, Monika, Branka, Miha, Davor, Tin), trije pripravniki lanske AŠ (Mark, Noel, Filip) ter Neli, Matic, Grega, Marko in Peter.

Preplezane smeri (navedena je gora z nm.v., ime smeri, dolžina smeri in ocena-UIAA za klasike in francoska za smeri s svedrovci ter število udeležencev, ki smo tekom tabora omenjeno smer preplezali):

  1. Torre Del Lago (2632m), Via dall Oglio, 475m, IV+/V-, 9 udeležencev
  2. Lagazuoi Piccolo (ca.2500m), Ibex, 500m, 4c, 6 udeležencev
  3. Cima Grande (2998m), Via Dibona, 730m, IV+, 2 udeleženca
  4. Lagazuoi Piccolo (ca.2500m), Via del Buco, 280m, IV, 3 udeleženci
  5. Col dei Bois (2450m), Via Ada, 430m, VI-, 2 udeleženca
  6. Col dei Bois (2450m), Gaudeamus 430m, 5c, 4 udeleženci
  7. Lagazuoi Piccolo (ca.2500m), Pera Forada, 470m, 5a, 4 udeleženci
  8. Torre Grande Falzarego (2550m), Westwand, 170m, IV-, 3 udeleženci
  9. Castelletto (2656m), La grande Guerra, 250m, 6c, 2 udeleženca
  10. Torrione Marcella (2229m), Tanja, 270m, 6c+, 2 udeleženca
  11. Cinque Torri (T.Barancio), Via Ignazio Dibona, 120m, IV+, 2 udeleženca

Dnevi na taboru so ob dobri družbi, skali in vremenu prehitro minili, če nam ne bi zmanjkalo kave, bi ostali še kak teden ali dva… 🙂

5 Replies to “TABOR DOLOMITI”

Dodaj odgovor