Jalovčev ozebnik

Kadar med turnimi smučarji nanese beseda na ozebnik, vsi najprej pomislimo na Jalovčev ozebnik in glede na obisk v zadnjih letih, bi si ta strm in globok žleb, skoraj že zaslužil veliko začetnico. Aleš Zdešar je na https://aleszdesar.si lepo opisal kaj je ozebnik in kako je nastal.

Dan pred Prešernovim nas je tako Peter povabil na skupno turo skozi Ozebnik, saj so obljubljali, da bo vrhunska smuka. Ob osmih smo se zbrani iz parkirišča v Planici, po lično steptani cesti, odpravili proti cilju.

Po cesti skozi Tamar se je slišal le klepet, drsanje kož ter škripanje snega pod palicami, in pot do Doma v Tamarju je minila kot bi mignil. Tam smo naredili kratek postanek in v koloni nadaljevali po “špuri” skozi gozd.

Na prvem vzponu pa so nas presenetile tudi prve težave. Timei je popolnoma popustilo lepilo na kožah, a smo jih z nekaj sile in truda vseeno prilepili nazaj, pa niso zdržale dolgo. Čez dobrih 50 višincev, ko se je breg postavil še malo bolj pokonci, so kože ponovno odstopile. Zato smo se odločili, da je najbolje, da smučke zamenja za dereze in cepin, pa še povadili smo preobuvanje v strmini. Ostali smo sneli smuči tik pred vstopom in zakorakali v zadnje dejanje vzpona; 400 višincev in dobra ura hoje nas je še ločila do cilja. Sneg v ozebniku je bil vseh vrst, noben pa ni bil slab. Le ponekod se je po sipkem napihancu malo udiralo, a nam ni bilo žal korakov, ker smo vedeli, da bo spust toliko lepši.

Vrh nas je pričakal v brezvetrju in sončku s čudovitim razgledom in malico iz nahrbtnika. Okoli pol dveh sva z Branko kot zadnja v skupini nataknila smuči in se pognala po strmini navzdol. Oba sva suvereno jemale leve in desne zavoje, ker je bil sneg res odličen: Kombinacija napihanca na grifig podlagi tako, da je bil tudi najbolj strm del vozen. Peter je bil tako navdušen, da je desni prehod odsmučal dvakrat 🙂

Brez večjih težav, smo se vsi z nasmeški pripeljali do Doma v Tamarju, kjer smo naredili analizo. Manjkal je samo Grega, ker je imel delo. Pa drugič 🙂

V tokratnem kulturnem dogodku smo sodelovali; Tin, Janž, Peter, Grega, Branka, Timea (AO Kranj) in Aljoša.

4 Replies to “Jalovčev ozebnik”

Dodaj odgovor