Zahodna grapa v Frdamanih

Tale graben me je že nekaj časa matral. Sploh glede na opise, ki sem jih našel, kjer je pisalo, da je zadeva visoka 1200m (od začetka kačjega grabna) in da se da smučat. V ponedeljek, ko sva z Neli smučala iz Šitne glave, sem si zadevo malo bolj podrobno ogledal in se odločil, da bi se dalo. Upal sem samo, da ne bo pretrdo.

Modafinil(Provigil) generic Modalert (200 mg) is an analeptic drug, prescribed for narcolepsy, obstructive sleep apnea and shift work disorder. It works by altering neurotransmitters in the brain. Modafinil generic is a stimulant drug marketed as a ‘wakefulness promoting agent’ and is one of the stimulants used in the treatment of narcolepsy. Narcolepsy is caused by dysfunction of a family of wakefulness-promoting and sleep-suppressing peptides, the orexins, whose neurons are activated by modafinil.

Danes sva z Mihom Pintarjem, začela zaradi mraza malo kasneje iz 3 ovinka. Štartala sva kar po Kačjem grabnu, ker je iz ceste zgledal zalit. To se je izkazalo za napačno, kmalu sva naletela na 15m visok skok z slabim ledom nad katerim so visele rahitične sveče. Zato sva po polički prečila ven in se v območju letne poti povzpela do pravega začetka grape. Tam me je predvsem presenetilo to, da spodaj ni preveč strmo in da so razmere za smučanje užitne, čeprav je bil ta del poln plazovine. Spodnji, med 30 in 40 stopinj strami četrtini grape sledi izravanava, kjer je bolj položno, nad izravanavo pa je najbolj strm in ozek del (povprečno 45 stopinj). Nad tem delom pa je spet širše pa greben zgleda precej bližje kot je pa v resnici.

Iz škrbine je Miha, ki je bil brez smuča zaštartal proti dolini, jaz pa sem se počasi uredil za smučanje. Smučati sem začel na škrbini, kar ni bila dobra odločitev, saj je bilo prvih 5m samo 5-10cm snega. Tu čez sem nekako prišel z celimi smučmi, nato pa so bile razmere precej boljše. V grapi je vse, od napihanca do kolen, ki je dobro sprijet s podlago do skorje in trdega, grifig snega. Najbolj zoprn je bil vstop v strm del, kjer je bila skorja, ostalo je pa razen nekaj skritih min v obliki kamenja pod snegom in rodea čez plazovine šlo brez problema. Pod grapo sem v območju letne poti skozi gozd na smučah pritišal do cca. 1200m.

Lepa in zapostavljena tura, ki bi si zaslužila več obiska.

Dodaj odgovor