Sobotna tura tečajnikov na Debelo peč

Tečajniki smo bili še v petek zjutraj prepričani, da bomo vikend preživeli vsak v svojem kotu, kljub neustavljivi želji, da se skupaj poženemo v breg in dobimo nova znanja. Naše misli je hitro ustavil Mare z elektronskim sporočilom, da se v soboto zjutraj odpravimo na skupno turo na Debelo peč, z opravičilom, da se nam tokrat ne pridruži. Nič, vse morebitne plane je potrebno odpovedati, ker, kakopak, ture ne bomo zamudili. Udeležbo nas potrdi skoraj večina tečajnikov, pridružita pa se še Aljoša in Raf.

Kljub deževnemu petku se v soboto zjutraj pokaže sonce. Napoveduje super dan za turo, ne bo premrzlo. Natrpani z opremo se ob 07:30 zberemo pred trgovino v Zgornjih Gorjah, kjer optimiziramo število avtomobilov proti Pokljuki in tako odrinemo proti Šport hotelu ter parkiramo ob cesti.

Turo pričnemo z odcepom v smrekov gozd in po lepi, mestoma ledeni poti korakamo naprej proti planini Zajavornik in se kasneje vzpnemo proti Blejski koči na Lipanci. Tam naredimo kratko pavzo, kjer si na čevlje nataknemo dereze, v roke pa stisnemo cepin in že se odpravimo desno, kjer hitro v strmini ugotovimo, da nam dereze in cepin dobro služijo. Na tem terenu nas Raf opozori, da je, sploh v bolj plazovitih razmerah, potrebna previdnost. Po dobri in pol uri hoje se končno povzpnemo na vrh. Kljub optimističnemu soncu zjutraj nas na vrhu pričaka veter in megla. Le najhitrejši in najbolj toplokrvni so uspeli v objektiv ujeti razgled. Ostali pa smo divje zatikali mrzle prste v rokavice.

Veter nam ni prizanesel, zato smo hitro sestopili z vrha. Sestop je bil seveda hitrejši. Na poti smo naredili kratko pavzo, kjer smo ponovili ustavljanje s cepinom, dva tečajnika sta se tako prvič spoznala s to tehniko, ostalim pa nam je osvežitev spomina zelo koristila.

Da ne bomo predlogi, je bila tura še ena potrditev, da smo se na tečaj prijavili zagnani posamezniki, ki vsakič znova odnesemo domov nova znanja in željo po naslednji turi.

Do prihodnjič!

3 Replies to “Sobotna tura tečajnikov na Debelo peč”

Dodaj odgovor