Prva polovica zime

Že malo več kot polovica zime je mimo in čas je, da tudi jaz poročam o svojih alpinističnih aktivnostih. V začetku decembra je bilo kmalu jasno, da večje količine snega ne bo na vidiku še kar nekaj časa. Če gledamo z vidika plezalnih razmer je to odlično – dostopi so lahki, plezanje hitro in sestopi plazovno nenevarni. Iste razmere so za smučanje seveda slabe – smuče je treba nositi visoko zato, da potem točimo solze ob pogledu na spodnjo plat smuči. Nekako me to ni ustavilo, da sem v začetku sezone pregledal razmere v obliki turnih smuk na Malo in Veliko Mojstrovko, Stenar 2x, Rž, Preber(AT). Seveda iz daljave lahko le do neke mere ocenimo razmere, treba je plezat!

Prvi poskus zimskega vzpona v tej zimi je bil Brojanov raz v Stenarju z Jaotom, ki se je po slabih treh raztežajih končal zaradi slabih/toplih razmer. Nekaj dni kasneje sem se spet znašel pod S steno Stenarja (že četrtič v dveh tednih), kjer sva z Marijo Jeglič poskusila v Kaminski smeri. Podobno kot prejšnjič sva nekje po treh raztežajih obrnila zaradi odstopljenega ledu in posledično nevarnih razmer. Proti koncu decembra so se po nekajkratnem nihanju temperatur razmere končno obrnile v našo prid. Z Nejcem Marčičem in Borom Levičnikom smo se navezali pod S Triglavsko steno in v zelo hitrem postopku splezali Dolgo nemško smer (od avta do avta 14 ur). Takih razmer se ne zapravlja, zato z Borom vajo čez 3 dni ponoviva z vzponom čez Prusik-Sazleyovo smer v Triglavu. Razmere niso bile čez celo steno idealne, vendar so omogočile varen vzpon. Tokrat sva potrebovala 20ur za celoten krog.

Po novem letu so nastopile dobre razmere za ledno plezanje tako smo v sklopu izobraževanja GV preplezali Levi, Srednji, Desni in var. Desnega slapu pod Prisankom. Prav tako sem 2x plezal Spodnji Ledinski slap v dobri razmerah.

Po zaključenih izpitih iz ledu za GV, sem se moral posvetiti izpitom na faksu. Med učenjem sem si izboril en dan, ko sva z Borom v slabih vremenskih razmerah splezala SV raz Jalovca – zares dobra in zahtevna smer.

Izobraževanje GV se je nadaljevalo s plezanjem zimskih smeri v sklopu katerega sem v enem tednu preplezal smeri: Turska gora – Peščeni raz, Spodnji rokav – Potočnik&Tominšek, SV (celotni) greben Prestreljenika, prečenje Široka peč – Dovški križ, Triglav – Slovenska smer (teden dni kasneje od ostalih smeri).

Razmere za plezanje so še vedno dobre. Pejte plezat, da se ne bo samo od smučanja bralo 🙂

Dodaj odgovor