Plezanje na Sardiniji

Ekipi AO v sestavi Metod, Jao, Čaro, Andraž Š., Blaž in moja malenkost, sta se pridružili še Polona in Monika in smo v petek dvajsetega velikega travna družno krenili na Sardinijo.

Po nočni vožnji s trajektom smo se odpeljali v Cala Gonone, kjer je bil cel teden naš štab. Bili smo precej zgodnji, ključe apartmajev smo lahko dobili šele ob petih, zato smo po jutranji kavici šli frikat v plezališče Budinetto, ki je 15min hoda oddaljeno. Blizu je tudi plezališče La Poltrona, ki ima tudi nekaj večraztežajnih smeri, a se za njega nismo odločili, ker je obrnjeno na jug. Sonce nas je popoldan odgnalo na plažo, a je temperatura vode prepričala samo najpogumnejše. Nato pa v apartmaje na večerjo in druženje.

Drugi dan smo se odločili za plezanje v dolini Surtana, kjer so smeri v sedmem stebru večinoma v senci do poldneva. Splezali smo vsaka naveza po eno smer, si malo popestrili spust po steni do vznožja, a smo po uri sestopa že hladili noge v reki (potoku?) pod parkiriščem. Polona in Monika sta po isti dolini šli naprej do arheološkega najdišča Tiscalija, ki je kraški podor na vrhu hriba v katerem so si nekdanji prebivalci Nuragi uredili vas. Prvo analizo plezarije smo naredili že na parkirišču, kjer ti prijazen birt najprej vzame 6€ parkirnine, preden ti postreže s pivom, podrobnejša pa je sledila doma.

Naslednji dan so zagnani mladinci krenili plezat na Pedro Longo, midva z Metodom pa sva ženski del odprave peljala frikat v Budinetto. Kmalu je postalo prevroče, zato smo si po kosilu omislili en izlet na katerem smo po naključju prišli do smerokaza za plažo Cala Luna. Lepote plaže smo bili deležni po dobri uri trajajočem spustu skozi kanjon, veter in pozna ura pa sta poskrbela, da smo bili navkreber hitreje kot navzdol. Zvečer so se mladinci vrnili polni navdušenja nad plezarijo na Pedro Longo. Slike so prepričale tudi naju z Metodom, da sva smer dala na seznam željenih.

Četrti dan sva z Metodom šla plezat na Margheddie, saj sta dekleti zaplenili avto, plezarija pa je od apartmajev oddaljena slabo uro. Izbor naju je prepričal tudi zato, ker v vodničku piše, da je stena obrnjena na vzhod. A nas je sonce žgalo do petih popoldan – očitno je piscu nagajal kompas :-(. Malo kasneje so se pridružili še mladinci. Splezali smo vsak dve smeri, nato pa je bilo treba preverit, če je z roštiljem vse OK.

Naslednji dan smo skupno preizkusili opevano frikanje na bližnji plaži Cala Fuili, kjer se najde za vsakega nekaj. Možno, da je piscu vodnička spet ponagajal tiskarski škrat, ki je eno smer ocenil s 4c, a je ni splezal nihče, ki se jo je lotil. Z Metodom pa sva še spremljala dami na ogled slabe ure oddaljene jame Bue Marino.

Šesti dan so se mladinci navdušili nad DWS (Deep Water Solo) plezarijo in krenili na sever, z Metodom pa sva se spet pridružila ženskam na ogledu kanjona Goroppu. Izhodišče je isto parkirišče kot za Surtano, a smo ga to pot mirno ignorirali in si pot skrajšali za kake pol kilometra. No, kakih šest jih je še zmeraj ostalo, a se je vredno potrudit do tja. V kanjonu smo nekaj časa še opazovali dva japonska profesionalna plezalca, ki sta se mučila v detajlu drugega raztežaja (8b+) v delu, kjer je kanjon širok pet metrov, previsna stena nad njim pa kakih štiristo. Ob povratku nam je v Dorgaliju uspelo celo najti ribarnico (kdo bi si mislil, da je na otoku težava kupiti svežo ribo), pa smo lahko preverili, če se morska ribica peče ravno tako kot svinjska. Tudi Ana Liza je bila z nami – ji je bilo všeč.

Naslednji dan sva z Metodom šla izpolnit obljubo in šla splezat smer na Pedro Longo, dekleti peš na Cala Goloritze, mladinci pa v dve smeri v bližnji Biddiriscottai. Vsi smo nad dnevnimi aktivnostmi bili seveda navdušeni, kar je seveda potrdila vsakovečerna analiza.

Sobota in s tem odhod na trajekt in domov, je prišla prehitro. Sicer bi bilo bolje, če bi tudi na povratku imeli nočno vožnjo s trajektom, a še en prost dan pred ponedeljkovim odhodom v službo je bil tudi dobrodošel. Verjamem, da sem med pisanjem kakšen dan zamešal, pozabil napisati kaj izredno pomembnega ;-), a najverjetneje bo izbor slik tisti, ki bo nevernike prepričal, da se nam pridružijo na naslednjem taboru. Ja, še bomo šli, pa kakšen dan bomo dodali, ker je bilo prekratko.

Splezali pa smo:

Pedra Longa: Marinaio di foresta/6a+/190m – Jao in Andraž, Čaro in Blaž, Metod in Mare; Surtana: Paese delle meraviglie/5c/180m – Jao in Andraž, Take five/6a+/180m – Čaro in Blaž, Piazza del cervo/5c+/155m – Metod in Mare; Marghedie: Coppini brasati/6a/100m – Jao in Andraž, Čaro in Blaž, Metod in Mare, Ocio che borlo/5b/100m – Jao in Andraž, Metod in Mare, Biddiriscottai: La vita nova/6a/100m in Innocenti deviazioni/6a+/105m – Jao in Andraž, Čaro in Blaž.

Dodaj odgovor