NŠG – povezava smeri Žaba in Košir-Brelih

V nedeljo 20.12 sva se, po občnem zboru na Erjavčevi koči, Peter Sodja in jaz odpravila v severno steno NŠG. V načrtu sva imela splezati smer Žaba. Načrte sva na sredi drugega raztežaja spremenila, saj je Žaba tja v levo izgledala preveč ”platasto”, da bi se jo dalo preplezati z orodji.

Torej, začela sva iz police pod črnim previsnim kaminom. Sidrišče sva si uredila v majhni votlini na sredi kamina. Nadaljevala sva izven kamina(krušljivo) ter navzgor in rahlo proti desni po očitni zajedi (dva raztežaja, največ IV+). Naslednji raztežaj sva nadaljevala rahlo desno čez smer Košir-Brelih do previsne zapore. Tam sva našla klin s pomožno vrvico. Preobujem se v plezalke ter preplezam slabih 15m visoko čez previs(VI-) na sidrišče smeri Košir-Brelih. Po omenjeni smeri tudi izstopiva.

S seboj sva imela set metuljev in zatičev, ter 6 klinov.

Ta varianta po mojem mnenju še ni bila plezana, saj ni bilo sledi predhodnikov. Če kdo ve kaj več, naj prosim sporoči. Slika, na kateri je vris, je bila slikana že prej.

3 Replies to “NŠG – povezava smeri Žaba in Košir-Brelih”

  1. Še hvala vsem za super žur prejšnji dan – vsako leto smo boljši!
    Je bil pa dostop do smeri zaradi tega žura med težjimi 🙂

    Še pripomba: Kamin v Žabi je res izredno krušljiv in je v globino padel vsak pameten oprimek, tko da se je za nekaj časa spodaj na poti ustavila skupina pohodnikov in se verjetno spraševala kaj počneva. Do izstopa iz Žabe pa nisva našla niti enega klina.

Dodaj odgovor