Ledeniški tečaj

Letošnje leto je alpinistom res neprijazno. Pravega poletja z vsaj nekajdnevnim stabilnim vremenom še ni bilo, je pa v tem tudi nekaj dobrega; snega je pod stenami še ogromno, zato smo lahko opravili čisto pravi ledeniški tečaj skoraj pred domačim pragom. Krajne poči na snežišču pod Prisankom so primerne za trening, le umazanije je na cunjah in opremi nekaj več.

V soboto 2.8. se nas je pod Hudičevim žlebom zbralo 17 članov. Po kratkem uvodu v delo in demonstraciji, so se vsi zagnali na delo. Z  Maticem sva imela kar nekaj skakanja od ene do druge naveze, pa zaradi dobre motiviranosti sodelujočih ni bilo potrebe po resnejšem ukrepanju.

Ugotovili smo sledeče: za obvladovanje ledeniške tehnike je potrebno stalno obnavljanje naučenega. Potrebna je doslednost in natančnost pri pripravah, navezavi in pripravi opreme na pas. Izdelava sidrišča v snegu zahteva veliko trdega kopanja v neugodnem položaju in precej časa.

Seveda bomo v bodoče podobne treninge še pripravili in upam, da se jih bomo v podobnem številu tudi udeleževali. V upanju na kako solidno skupno turo seveda.

Dodaj odgovor