Lengarjev Komen, smer »Peričnik – Direktna varianta«

V soboto, 7.11.2015 sva z Lidijo izkoristila še en lep jesenski dan in v Lengarjevem Komnu v dolini Vrat poiskala smer Peričnik, ki sta jo leta 2008 prvenstveno splezala člana AO Jesenice Miha in Andrej. Kakšen bi bil jaz plezalec,  če se ne bi preizkusil v njuni prvenstveni  smeri, saj sta me oba učila prvih korakov alpinizma.  Ob pogledu na steno Lengarjeva Komna sva se odločila, da splezava smer Peričnik bolj direktno. Tako je nastala »Direktna varianta smeri Peričnik«.

Opis;

1.  raztežaj: V  steno sva vstopila tako kot Andrej v prvem poskusu. Našla sva njegov prusik v sončni uri, kjer je verjetno obrnil. Nadaljevala sva naravnost po razu in nato po ploščah do bora na desni strani, 50 m, IV.

Naslednja dva raztežaja sva splezala po smeri Peričnik.

4. raztežaj sva potegnila naravnost po manjših skokih in plošči do pod zajedo, 55m, II/III. 

5. raztežaj: Varianto smeri sva zaključila z najtežjim raztežajem. To je nekakšna zajeda, dobro vidna iz doline, pa še poraščena ni, kar je redkost v Lengarjevem Komnu. Varovanje se da lepo urediti s klini in frendi. Težavnost tega raztežaja je V, dolg je 55 m, saj varovališče uredimo šele na velikem macesnu na razu. Pod varovališčem moramo splezati še približno 10 do 15 m v ploščah, težavnosti IV.  

Sestopimo po smeri vzpona v petih abzajlih.

Po splezani smeri sem na vrhu malega Lengarjeva Komna poiskal možica, ki sta po vzponu postavila Miha in Andrej. V njem naj bi bila tudi lična škatla s podpisi. Razočaran sem ugotovil, da je možic nekoliko razmetan in da vpisne škatle ni na svojem mestu. 

Na fotografiji je z rdečo barvo označena Direktna varianta smeri Peričnik, rumeno pa raztežaji smeri Peričnik.

 

Dodaj odgovor