V spremljavi Špikovega spomladanskega prebujanja

Lep vikend sem izkoristil za prvi letošnji obisk naših hribov. Z Dorotejo sva se podala v Rušico pogledat, če je skala že primerna. Mokra cesta proti Rutam in velika količina vode na dostopu sta vzbudila nekaj dvomov o vzponu. Ko sva prišla pod steno, pogled nanjo res ni bil preveč obetaven. Ko sva že skoraj obrnila, je bila vseeno želja po plezariji prevelika, da ne bi vsaj probala. Glej ga zlomka, čez dobri dve uri sva se že pripravljala na vrhu stene za prvi abzajl. Preplezana Zahodna zajeda je bila ravno pravšnja za uvod v skalno sezono. V smeri sva uživala, dobila nekaj zastonj tuša in z malo manj veselja poslušala padanje kosov kamenja iz sten Špika in Frdamanih polic.

Namesto na zahod na jug

Bolj kot so se bližali prvomajski prazniki, bolj nervozno smo gledali vremensko napoved. Prvotno plan je bil Arco ampak so vse napovedi kazale na dež. Zato smo zadnji trenutek spremenili plane in se podali v Omiš, kjer pa je bila napoved malenkost boljša.

Z Neli sva se odpravila v sredo zjutraj in se po nekaj urah vožnje parkirala v plezališču, kjer sta že bili Maša in Ksenja. Plezali nismo dolgo, saj nas je v kamp pregnala ploha. Ker pa je dež kmalu ponehal in ker smo mislili da bo naslednje dni dež sva z Neli zvečer splezala smer Skriveno zlato (6a+,110m) v Komornjaku. Smer sva plezala drugič, Neli je bila navdušena, meni pa se je zdelo da je čisto preveč zelenjavasta.

Zvečer se nam je pridružilo še nekaj Mašinih prijateljev iz jamarskih vod, tako da nam v kampu ni bilo preveč dolgčas. Je bila pa napoved slavba tako da smo v četrtek frikali. Dežja pa ni bilo od nikoder.

V petek smo se odločili da ne bomo več verjeli vremenarjem, zato smo z Mašo in Neli šli plezat smer Za Karlo(6b+, 220m) v Babjači, ki jo toplo priporočamo. V vodničku so sicer opisani samo prvi trije cugi, se pa smer nadaljuje do vrha stene. Po obupnem sestopu čez žbunj smo med sestopom splezali še smer Happy rock street(6b, 110m) v Komornjaku. Za razliko od sosednje (skriveno zlato) gre tu za precej resnejše plezanje z občasnimi runouti.

V soboto pa sva z Neli najprej hotela plezati smer Secret of Cetina, ampak sem malo falil in nisem našel več svedrovcev. Zato sva odša 100m bolj desno, kjer sva v nastrmejšem delu Ilinaca splezala novo smer 101 dalmatinec (6c+, 280m). Smer pokaže zobe že kmalu na začetku, v kao 5c plati, nadaljuje pa prek strme zajede (6c, izredno lepo) in previsov z neudobnimi štanti. Detalj je šel na A0, predvsem zato, ker sva se čimprej hotela zbasat iz visečega štanta. Jaz priporočam, Neli pa ni bila preveč navdušena.

V nedeljo pa smo po krajšem frikanju šli domov.

Les Calanques po dolgem in po čez

Za prvomajske počitnice smo si za novo destinacijo izbrali Francijo – Les Calanques. Vremenska napoved ni bila najbolj vzpodbudna (kljub dejstvu, da je letno tam mogoče 30 dni deževnih), vseeno pa nas je napovedan dež ujel šele proti koncu.

Spali smo v apartmaju v mestu Marseille – kjer nimaš občutka, da se nahajaš v ‘razviti zahodno evropski državi’. Le nekaj urejenih ulic ob morju in kakšen predel v mestu, ostalo pa le umazanija, zagrajenost, razbitini avtomobili in neurejene stavbe. No kakorkoli, živimo res v raju!

Sicer pa Les Clanques izgledajo kot neskončna Paklenica. Prehodili in preplezali smo kar nekaj delov celotnega območja – Les Goudes, Sormiou, En Vau in drugi. Calanque ponudijo ogromno možnosti frikarije kot tudi večraztežajih smeri (med 100 in 200 metri v večini, najde pa še tudi kakšna daljša prečka nad morjem ali po grebenu). Tudi za pohodnike se najde veliko opcij. Previden je treba biti pri izbiri dostopov. Marsikateri dostop je veliko daljši, kot pa to piše v vodničku, saj so ceste zaprte z rampami. Svedri so navrtani nekoliko na ‘malo jače’, je pa treba pohvaliti, da so tudi tisti ob morju v zelo dobrem stanju. Prav tako so poti označene zelo korektno.

S Francije se vračamo z mešanimi občutki – na eni strani kar nekaj organizacijskih kolobocij in stalen strah pred tem, ali bo avto še cel, ko prideš nazaj – na drugi strani pa lep park z neskončno možnosti plezarije. Več podrobnosti pa na predavanju na sestanku 😉

S smuči v skalo

Nenaden in prezgoden prihod poletja je povzročil, da so smuči že v začetku aprila romale v kot. Lepo vreme in visoke temperature so vabile v skalo. Tako smo že skoraj tradicionalno odprli skalno sezono v prijetni, sončni in dobro opremljeni steni Breitwand nad vasico Dobrovje ob Miljskem oziroma Milštatskem jezeru na avstrijskem Koroškem. Poleg plezališča stena premore tudi nekaj dobrih 100 metrov dolgih večraztežajk. Za začetek sva s Saro izbrala sedem krajših raztežajev dolgo smer Seinerzeit (5b). Smer v prvovrstnem gnajsu ponuja zelo raznoliko plezanje. V smeri naletimo na poči, plošče in tudi na pravcati kamin, ki zahteva nekaj iznajdljivosti. Z Janžem sva preplezala še smer Speedy (6b) pri kateri se je potrebno nekoliko potruditi v prvem in zadnjem raztežaju. Več informacij o steni najdete na spletu. V stilu zimske sezone se je tudi skalnata nadaljevala pri sosedih Avstrijcih. Obiskali smo še eno poznano plezalno področje, ki ga krasi kompaktni gnajs- Maltatal. Že na začetku doline, še pred najvišjim koroškim slapom Fallbach (220m) se čez steno Rodernwand pne 12 raztežajna smer Hubertus Alptraum (VI+), ki sva jo preplezala z Lukom. Smer ima navrtana sidrišča, sicer pa so svedrovci posejani bolj na redko in je obvezna uporaba pomičnih varoval. Predvsem so dobrodošli malo večji “prijatelji”. Zelo lepa, pa tudi kar zahtevna plezarija v malo drugačni skali ne daleč od doma (Jesenice-Maltatal skozi predor manj kot 100 km). Sestop poteka s sedmimi spusti preko stene nazaj do vznožja.

Ta vikend so prišli na vrsto še domači logi. S Saro sva uživala zadnji dan tega mini poletja v aprilu v Beli Peči nad Tržičem. Plezala sva Fazanovo smer (6a). Očitno pa na današnjo vremensko situacijo zime še ni konec. Po odprtju visokogorskih cest (Glockner, Maltatal…) se bo zagotovo dalo izpeljati še kak lep turni smuk, morda v kombinaciji s popoldanskim poplezavanjem v omenjenih stenah…

VELIKONOČNA PAKLENICA 2024

Pa je bila res velikonočna. Sicer brez pirhov, pa vendar polna presenečenj, preizkušenj, veselja in razodetij.

Zame in za Urbana se je začela že v sredo popoldan. Polna idej in elana sva se podala na dežno cesto, prepričana, da naju zjutraj čaka veličastna stena Tulovih Gred. Od tega seveda ni bilo nič. Dež je imel glavno besedo še v četrtkovem jutru, veter pa je odpihnil še tiso malo upanja, kar ga je ostalo, za frikanje v Paklenici.

V četrtek zvečer smo se začeli zbirati člani AO. Do sobote se nas je nabralo več kot 20. Hišo smo si delili naslednji člani: Čaro, Keni, Miha, Jao, Maša, Matevž, Urban, Katja, Mare, Monika,  Jaka, Nika, Doroteja, Grega, Mark, Katarina, Teja, Alain, Matic, Neli, Pika, Oskar, Tina, Pija in Filip. Upam, da sem vključila vse.

Vreme nam je bil skozi cel vikend precej naklonjen. Dežja ni bilo, sonca je bilo dovolj, le veter je pihal. Pa tudi veter ni bil taka težava, le smer si moral izbrati v zavetrju. Plezali smo vsak dan. Večina se je v kanjon podala že zjutraj, bolj zagnani že ob sedmih, glavnina pa malo kasneje. Nabrali smo kar nekaj smeri, listo najdete na koncu poročila.

Opazila sem, da poročila iz Paklenice pišemo tečajniki. Smatram, da noben od starih mačkov ne pričakuje deteljnih opisov smeri. Seveda vam lahko pišemo bolj o občutkih, ker o plezariji (še) nimamo kaj dosti pojma. Smo še »frišno zeleni«, pakla pa je naš prvi uvid v kaj smo se podali. In tako, vam jaz lahko povem le to, da me je Urban že prvi dan peljal v Armadillona, kjer sem trpela križev pot, glede na trpljenje, sem se morda odkrižala tudi kakšnega greha in spoznala Velikonočna razodetja. Malo za hec… Zagotovo sem pa nekaj spoznala ta dan. To, da jamramo povsem brez veze in prezgodaj, da se s trmo daleč pride in da plezanje daljših smeri ni hec.

Sicer pa super izkušnja, s super ljudmi, na super kraju. Kaj več si težko želiš, zato hvala vsem, še posebej pa tistim, ki ste svoj čas  namenili tudi nam, tečajnikom.

Katja Žener

Smeri:

Če je od Draga je od Draga (Katarina,Mark in Doroteja)

Kamasutra (Katarina, Katja in Urban)

Spit Bull (Katarina, Katja in Urban)

Funkcija (Peter, Luka)

Diagonalka (Peter, Miha)

Bora (Peter,  Keni)

Aigor (5b+) (urban, katja, maša)

Armadillion (6a) (Urban, Katja, mMša)

Centralni kamin – varianta na severno rebro (5a?)  (Neli, Maša)

Catch the rainbow (5a) (Matevž, Maša)

Dr. frankenstein (5b+) (Teja, Grega, Maša)

Šaleški – vstopna varianta (5b) (Matevž, Maša)

Juha (Doroteja, Mark)

Nidija (Doroteja, Mark)

Izgubljena djeca (Doroteja, Mark)

Karamara sweet temptation (Doroteja, Mark , Neli)

Oliver Dragojević, 3 (Mare, Monika)

Oprosti mi pape, 4a (Mare, Monika)

Kanjonski, 4a  (Mare, Monika, Alain Vilman)

Tinin smer, 4b+ (Mare, Monika, Neva Pančur)

 Rebeka + Brid za veliki čekič, 6b  (Matevžem, Matic)

Nosorog do sedla 4a (Matevž, Pika, Matic)

Armadillon 6a (Teja, Matic)

Albatros 6b (Matevž in Jaka, Matic)

Tinina 5a (Neli, Pika, Matic)

Capitan Pelinkovac, 6b+, 260m (Keni Bohinec, Urban Bolta, Miha Švegelj)

Diagonalka, 6a+, 200m (Peter Sodja, Miha Švegelj)

Senza Pieta, 6b+, 200m (Luka Korbar, Miha Švegelj)

Karabore, 5c, 120m (Teja Koren, Pija Hrovat, Miha Švegelj)

Juha 6a (Tina, Pija)

Paparazzi 6b+ (Tina, Keni)

Danaja 5b (Tina, Pija)

Watersong, 6a+ (Matevž Jeršin, Neli)

Tinin smjer (4b+)  (Nika, Jaka)

Severno rebro (4b+) 170m (Nika, Grega, Jaka)

Nosorog (4b+) Nika, Grega, Jaka)

Prijatelju moj (3+) (Nika, Jaka)

Cile (4b) (Nika, Jaka)

Pored žute mrlje (3+) (Nika, Jaka)

Kombinacija watersong + severno rebro: 5c (Katarina Pirih, Teja Koren, Matevž)