V KLOBUKU

Vsaj enkrat letno je pač treba na romanje, sva sklenili s prijateljico Jerco in sva se zapeljali v Žabnice, kjer sva se še v megli opazili četico pohodnikov, ki so se začeli vzpenjati po križevem potu. Ob razglabljanju o svetu in življenju nasplohJ sva jih kmalu pustili za sabo in ujeli prve žarke sonca, ki je z neverjetno toploto objemalo Svete Višarije (1766m). Zavili sva v krnico V Klobuku in nadaljevali s filozofiranjem, ki naju je namesto do križa na Kamnitem lovcu (kamor bi morali it peš, zato…J) pripeljalo do ene izmed glav (ne vem, mogoče Višarske veže glava (2048m) ali pa Za  klobukom glava (2012m)), kjer sva ležerno občudovali vršace naokoli in se potem z užitkom po zmehčanem snegu odpeljali navzdol v krnico. Ker se nama ni ljubilo še enkrat vpregat cuckov, sva imeli še fajn trening tako v paralelnem  štamfanju, kot v štamfanju v smrekco, k izgubljanju tekočine pa so pripomogle še »cokle« pri slalomu skozi drevesa, tako da sva kljub gužvi na terasi na Višarijah počakali na primerno hidracijo, kar pa ob prelepi naborjetski kulisi ni bilo prav nič težko. Ampak do avta sva pa potem raje odkarvali po smučiščuJ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NO NAME VRH = DOBIL IME: TURGLAVSPITZ – raziskal načelnik

Ob 7.h zjutraj pred Vereinom naša četica (Maja, Raf, Mare, Aleksandra in Nanika) še ni točno vedela, na kateri vrh v Ziljskih Alpah bi jo mahnila. Zapeljali smo se čez Korensko sedlo proti Koetschachu, parkirali na Plockenpassu (Passo di Monte Croce Carnico – 1360m) in se odločili za Elferspitz (2251m), zapostavljen  vrh zraven bolj znanega Polinika. Začetek ture je enak kot za Polinik, mimo Zelenega jezera (Gruensee) najprej po Forststrasse, nato pa skozi gozd do planine Unteren Spielbodenalm (1621m). Malo nad planino sta Maja (zaradi težav z očmi) in Aleksandra (iz solidarnosti) odsmučali po cesti nazaj, mi pa smo se povzpeli do Obern Spielbodenalm (1820m), kjer so se nam vrhovi še skrivali v megli. Mahnili smo jo navzgor v širok kanal, kjer se je pred kratkim že splazilo in nekje na sredi, ko so se oblaki dvignili, ugledali precej kopen vrh Elferspitza. Zavili smo desno na sedlo, v upanju, da do vrha pritacamo s smučkami z V strani, pa so nas pričakale samo skale. Na desni strani sedla je sameval lep neomadeževan vrh (če odštejemo gamsove stopinje) in padla je odločitev, da cucke usmerimo desno.  Na vrhu je bil v snegu sicer zakopan lesen križ z napisom, vendar nam ni uspelo prebrati napisa, po izohipsah sodeč pa kraljuje na 2189m. Smučarija vršne flanke je bila ultraueber super, stma in trda, nižje se je začelo sicer predirati, pa vseeno super, od planine pa rodeo skozi gozd z nekaj padci, pa še en manjši vzpon navzgor zaradi zgrešene linije. Pa smo vseeno vztrajali skozi gozd, na koncu pa ujeli še malo gnilca. Summa sumarum, čeprav ne vemo točno, na katerem puklu smo bili in je bila  smučarija fizično bolj naporna od vzpona, je bila tura odlična. S Plockenpassa smo se vrnili čez Italijo, da smo vrgli pogled na Panettone v Pal Piccolo, kamor se po Rafovih besedah splača prit splezat Via della Rampa.

MIRNOCK še enkrat

Malo zaradi Perotove objave, malo pa zato, ker nisva imela avstrijske vinjete, sva se čez koren podala proti Feistritzu in naprej proti kmetiji Peitler (parkirala sva sicer že spodaj, vendar je malo naprej od kmetije dovolj prostora) in zagrizla v meglo v upanju, da ‘vremena Avstrijcem bodo se zjasnila’. Ker je špura narejena skozi gozd, ni bilo panike, da bi se izgubila, navdol greva pa še vedno lahko po cesti, sva preudarno sklenila. Nad gozdno mejo sva bila nagrajena za vztrajnost in sva se pod nebeško plavim nebom povzpela na precej vetroven vrh in občudovala Hoehe Tauren, poškilila južno na Dobratsch in med nocki severno izbrala naslednji cilj, nato pa  uživantsko odsmučala po sicer ne več deviškem snegu – ampak se je dalo podpisat:) Škoda samo, da se ni videlo jezera v dolini. Pa drugič.

 

KOENIGSTUHL – SEENOCK – PREBER

Ker moj mož ve, da najraje preživim rojstni dan na smučkah, sva 27. zjutraj krenila proti Krškim Alpam, mimo  Innerkremsa do Dr. Josef Mehrlhuette (1730m), kjer je dovolj prostora za parkiranje in se po kavi počasi podala po čudoviti dolini Rosaninental, kjer je tudi krasna tekaška steza. Po cc 1 km sva zavila navzgor skozi redek gozd in tako kar hitro dosegla plato, kjer nama je padla v oči prelepa flanka na desni. Ker pa je bil cilj Koennigstuhl (2342m) sva na sedlu zavila najprej levo in se med kamenjem prebila na vrh. Smučarija tudi ni bila nek presežek, zato sva še enkrat vpregla cucke in se napotila levo na Seenock (2260m), od koder je bil spust proti jezeru na platoju (verjetno tudi čez, ker je zamrznjeno in zasneženo) res zanimiv, odlično je bilo tudi vijuganje po gozdu s platoja takoj levo. O večernem praznovanju tu ne bom pisala, kakor tudi ne o peglanju prog naslednji dan na Katschbergu. Izven sezone izgleda Aineck (2220m) luštna tura iz St. Margarethen.  Za tretji dan sva imela v planu nekaj kratkega, in je bilo precej dogovarjanja zaradi različnih predstav o tem, kaj je kratka tura:) Ker pa moj mož ve, da je bolje odnehati, ko začnem z argumenti, je pristal, da odtokava cc 1200 višincev z Ludlalma (1514m) do vrha Prebra. Na začetku je možno iti po sankaški progi, vendar sva raje zavila v gozd, ker je bilo toplo kot pomladi. Mimo Prodingerhuetten do Preberhuette (1862m) na gozdni meji, potem pa direttissima proti predvrhu, kjer se je moj mož odločil, da bo zaključil,da sem sama še izvedla tisti “Katzensprung” brez smučk do vrha (2741m). Preber je precej obiskan vrh, ampak ker je flanka res široka, je dovolj prostora za vse. Nekateri res pridno trenirajo za Preberlauf, ki je letos že 18. 11.marca. – bi se ga kdo udeležil? No, midva sva se družno odločila, da to ni za naju, saj sva hodila gor 3,5 ure, medtem ko je na Preberlaufu normalen čas 3 ure, natrenirani pa porabijo 2 urci! – na sredi flanke sta mimo naju švignila 2 taka junaka v tekaških dresih:) Kakorkoli, smučarija v pomladanskih razmerah je bila čista živa uživancija, tako da sva tudi midva zmagala:)