Triglav (Skalaška+Gorenjska smer z ladjo)

V nedeljo sem na Božotovo idejo, da bi šla Skalaško z ladjo, ki je bila že nekaj časa na mojem seznamu želja vzel dopust. Ob 4h zjutraj sva štartala iz Jesenic in se odpeljala proti Vratom. Še v temi sva se odpravila proti vstopu v smer in v uri in pol prišla do njega. Vstopne gredine, ki obvozijo varianto čez sodčke do izrazitega stolpiča, kjer se začne spodnji del smeri sva preplezala nenavezana. Nato pa sva nase nadela vso potrebno opremo in zagrizla v vertikalni svet Triglavske severne stene. Že v prvem raztežaju je pokončna obla poč, ki je ocenjena IV+??, kar pa se jaz nisem strinjal z oceno, sigurno V!! Smer sledi prehodom proti levi strani, kjer je lopa pod kaminom. Drugi raztežaj gre v desno čez pokončne plate v katerih plezaš po lepi poči V. Naslednji tretji sledi diagonalno v desno po nakakšni zajedici v lažji svet pod izrazit hlebec. Tam sva se razvezala in smer nadaljevala po izraziti gredini v levo na Skalaški turnc. Zopet sva se navezala saj je sledila izpostavljena plata 5m in nato prečka v desno v lažji svet. Potem plezaš dvojke in iščeš najlažje prehode do znamenitega Gorenjskega turnca. Tam sva naredila kratek oddih in uživala v prekrasnih pogledih na zgornji del S stene. Tu na Gorenjskem turnu je začetek Gorenjske smeri. Smer vstopi pod izrazitim desnim kaminim, sledi mu kakih 15m nato pa po polički preči v levo v naslednji kamin IV in po njem navzgor do raza. Sledi lepa plezarija III-IV, ki te po 4 raztežajih pripelje pod izrazito ladjo. Nato je sledila fantastična plezarija v super skali. Sprva rahlo desno po rahlo previsni poči nato kakih dobrih 5m po plati do pod strehe, ki se ji izogneš na levo na polički ter dalje po nakakšni zajedici na vrh. Tam se težave končajo. Sledil je še raztežaj po strmih travah potem pa sva se zopet razvezala in nadaljevala do vrha kakih slabih 300m polezavanja II-III do roba stene. Na vrh sva prišla ob 17h.  Meni osebno se je vstop v smer in  kamin na začetku Gorenjske zdel precej težji od ladje. Sestopila sva čez Plemenice v Vrata. Na koncu pri odcepu za Sovatno skozi Bukovlje naju je ujela plohca, ampak kljub temu sva bila pri vozilo zelo navdušena nad popolnoma izkoriščenemu dnevu. Sledilo je pivo in pica v Kotu in zaslužen POČITEK in hvala Božotu za prekrasno turo, ki jo je splezal v vodstvu.:)

 

Slovenska smer (Triglav) in Košir – Brelih (NŠG)

Po končanem dopustovanju na morju, sem zadnja dve dneva dopusta izkoristil za hribe. V ponedeljek sem se s Tomažem in Matejam odpravil na Vršič. Splezali smo smer Košir – Brelih. Smer vijuga levo desno po severnem ostenju NŠG-ja. V smeri je veliko naloženega in krušljivih odstavkov, najlepši del je zadnji kamin, ki te popelje v lažji izstopni svet. Zelo zanimiv je stolpič na vrhu tretjega raztežaja, ostalo pa je bolj krš. Včeraj pa sva se s Tomažem odpravila v Triglavsko severno steno. Ker nama je obema všeč Slovenska smer sva jo tretje leto zapored splezal. Izstopila sva po Frelihovem izstopu in nato na rob stene. Družbo so nama delali Rok in Uroš ter Marija Štremfelj s klientko. Hitro nama je v prijetni družbi in klepetu minil čas v steni.  Sestopila sva do Staničeve koče na pivo nato pa po poti čez Prag v Vrata.

 

 

Poplezavanje zadnji teden

V sredo 2.8. sem se s Tomažem in Papijem odpravili v Triglavsko severno steno. Splezali smo Kratko nemško smer. Smer sem celotno splezal v vodstvu. Izstopili smo čez Zimmer – Jahna. V smeri so nam družbo delali Kranjski alpinisti. Bil je zelo vroč dan, na sestopu čez Prag je žgalo do podna, ko pr norcih. Tako, da sem bil v Vratih pošteno utrujen, kot že dolgo ne. V Petek sva se z Matejem iz GRS Kranjska Gora odpravila v NŠG, ker sva oba imela nočne službene obveznosti je bil Kamenkov kamin dovolj za tisti dan. V sredo 9.8 sva se zopet zmenila z Matejem za plezarijo, ker vreme ni kaj nič dobro obetalo sva splezala Zajedo s platami na Vršiču. Tokrat se nama je v steni pridružil še Grega, ki je tudi član GRS Kranjska Gora. Smer je za mene prava lepotica, najlepša v okolici Vršiča. Premore fantastično skalo in vzorno nameščene svedrovce. Plezanje v tej smeri je res uživaško, ki malo spominja na Paklenico. Danes pa sem s Petrom splezal smer Stoletje. Prvotni plan je bila Debela peč, toda tole muhasto vreme nas je zopet zaneslo na Vršič. Smer ni v celoti navrtana, kot piše na spletni strani plezanje net. Navrtani so štantje, in v plati, kjer je detajl VI- je sveder in naslednji je v kaminu nad buhtlom 4 cug. Je pa smer kar nabita s klini, tako da ni blo panike.

NŠG (Vidova in Juševa smer)

V četrtek sem z Matejem in Gregom iz GRS Kranjska Gora splezal to lepo smerco. V petek pa smo se v navezih Metod in Matej ter Božo in jaz zopet odpravili v NŠG. Metod in Matej sta se odpravila v smer Stoletje, Božo in jaz pa v sosednjo Juševo smer. Smer vstopi prvi cug  po 20 m isto kot Stoletje nato pa Juševa zavije desno na raz in po 15 metrih plezanja po razu zavije nazaj levo v kamin. Prvo varovališče je skupno. Stoletje nato zavije levo v plato, Juševa pa gre direktno navzgor po lepi platki V+ levo od zajedice. Tretji cug gre skozi kratek kaminček 20 m na stojišče, kjer je rušje vidno iz doline. Sledi ključni raztežaj iz poličke direktno navzgor 10 m VI, datajl smeri. Nato pa sledi levo po poči mimo stolpiča na naslednje stojišče. Peti raztežaj gre po zajedi IV do naslednjega stojišča. Sledi še zadnji raztežaj po podrtem svetu NŠG – ja do izrazitega kaminčka – zajedice, ki te pripelje do zadnjega varovališča. Tam sva se z Božom razvezala in se po stezici odpravila na greben. Smer izstopi 50 m pod vrhom Šitne glave. Smer mi je bil čudovita, skala je na težjih mestih odlična, smer je tudi dobro opremljena s svedrovci in tudi kakšen klin se najde, pa tud kakšen frend pride prav. Sledil je sestop na Vršič in okrepčilo v Tonkini koči.

NŠG (Kranjska poč)

Za danes sva se z Metodom že prejšnji teden na njegovo željo zmenila za to smerco v severni steni. Smer je tudi meni všeč z izjemo zadnjega raztežaja po grebenu, ki je resnično prava podrtija. V navezi se nama je pridružil še Matej, član postaje GRS Kranjska Gora, ki sva se že od zimskih izpitov GRS menila za plezanje in danes končno našla skupen čas, ki sem se ga zelo razveselil. Vstopili smo malo čez devet in v dobrih treh urah stali na vrhu Nad šitom glave. Najlepši del smeri je kamin v četrtem raztežaju. Skala je res kompaktna opremljen je tudi dobro vmes sta celo dva svedrovca. Varovališča so prav tako opremljena s klini in ponekod je tud svedrovc in klin. Tudi nadaljevanje skozi preduh je lepa plezarija. Drugi raztežaj čez gredine NŠG – ja in zadnji pa sta podrtija. V zadnjem je treba biti res previden, kajti 100 ali več kilske luske prežijo na varujočega. Skratka lepo preživeto dopoldne v krasni družbi.