Venček Vršiških in Zajeda v Blažčevi skali

Prejšnji teden me je poklical Matej iz GRS Kranjska Gora, za dopoldansko plezanje. Odločila sva se za Vršič, ker so kratki dostopi za katerokoli smer. Splezala sva Pokljuško smer v JV steni Šitne glave. V sredo sem se z Benijam odpravil v Blažčevo skalo nad Dovjem. Moj prvi obisk tega plezališča. Splezala sva Zajedo. Smer je lepa, razgledi iz smeri fantastični. Detajl v začetku 3. cuga 5b pa si zasluži višjo oceno. V četrtek smo z Juretom in Uršo splezali Vidovo smer z vstopno zimsko varianto na Kamenkov steber v Šitni glavi. Sestopili smo v dveh spustih po vrvi po smeri. Ker se nam ni mudilo domov smo splezali še Pokljuško smer. Včeraj pa so se odpravili Metod, Beni, Tomaž, Jur in jaz ponovno na Vršič. Midva s Tomažem sva splezala steber ob kamenkovem kaminu, Metod in Beni pa Vidovo smer z vstopno zimsko varianto na Kamenkov steber.Sestopili smo po Vidovi smeri po dveh spustih po vrvi. Potem pa sva z Juram splezala Kamenkov kamin, Metod in Beni pa steber. Za spust po vrvi močno odsvetujem grapo na levi strani od Pokljuške smeri, kjer je na vrhu urejeno sidrišče za spust. Grapa je polna ogromnih nestabilnih skal in lusk, drobirja… včeraj bi se lahko končalo veliko slabše kot se je:((

Praznično plezanje v Begunjski Vrtači

Na velikonočni ponedeljek,je bilo napovedano še lepo vreme, zato sva se s Ksenijo odpravila na Ljubelj. Po nedeljskem plezanju na Urbasovi skali s Petrom, Juretom in Dorotejo sem se odločil, da bo smer Janc – Mali primerna za oba. Tako sva v ponedeljek šla to lepo smer. Na vstopu v smer smo se srečali z Markom in Urošem. Tako, da nam dolgčas v steni ni bilo. V smeri sem opazil nekaj novih svedrovcev, tako da je smer začetnikom še bolj varna kar se tiče vmesnega varovanja. Po treh urcah plezanja sva izkoristila lep dan še za smer Kiklop. Tudi ta smer se mi zdi za začetnike lepa in varna. Za sestop je potreben spust po vrvi, zato sva še pred izpitnimi roki ponovila to veščino v alpinizmu.

Spominčica

Za začetek plezalne sezone, sva s Ksenijo splezala to smerco v Begunjski Vrtači. Smer je dolga 150 m in v celoti navrtana. Skala v prvih dveh raztežajih ni najboljše kvalitete, zato je potrebna previdnost. V zadnjem raztežaju, ki je najlepši, pa se tudi skala izboljša. Za sestop je potreben en spust po vrvi z dvojno 60m vrvjo. Če imamo enojno vrv 60m, pa sta potrebna dva spusta. Sidrišča za spust so urejena. Midva sva opravila dva spusta, da sva hkrati ponovila osnove spusta po vrvi.

 

Begunjščica (Centralna grapa)

Včeraj sva se po naključju s Ksenijo srečala v Španovem vrhu. Po klepetu in martinčkanju na toplem sončku, je najina debata stekla v današnji dan. Tako sva se ob 6:00 uri dobila  in se z vozilom odpravila na Ljubelj. Med potjo  sva malo kolutkala ali Begunjščica ali Vrtača? Odločila sva se za prvo izbiro. Od doma na Zelenici, sva jo krenila proti vstopu v Centralno grapo. Z odliko sva po dobri uri hoje opravila z njo in se veselila novega vrha. Razmere za hojo navzgor po trdi snežni podlagi. Sestopila sva po Šentanskem plazu in nato navzdol na Ljubelj. Ksenija je že drugo zimsko plezalno smer odpravila z odliko, zato sem zelo ponosen nanjo in se vnaprej veselim druženja z njo na vsaki turi, ki si jo bo zaželala. Krasno izkoriščen dan v prijetni družbi, kljub slabi napovedi naju je grelo sonce.

Mala Mojstrovka (Župančičeva in pripravniška grapa)

Za danes je bila napovedana ohladitev in vetroven dan, kar se je na Vršiču popolnoma izkazalo. Kljub temu smo Ksenija, Urša, Tomaž, Luka in jaz zbrali pogum in se odpravili proti vstopu do Pripravniške grape. Mrzel severni veter se je med hojo navzgor umirjal, in ko smo prišli na sonček je bilo že prijetno toplo. Odločil sem se, da gremo po Župančičevi grapi, ki te pripelje skoraj na vrh Mojstrovke. Razmere za vzpon so bile odlične po trdem škripovcu, štapne so bile tudi lepo narejene. V zadnjih metrih vzpona pa je zopet močno pihalo v sunkih. Po slabih dveh urah smo bili na vrhu in se zaradi močnega vetra hitro odpravili navzdol proti Grebencu. Urša je s seboj nesla smuči in veselo odsmučala navzdol. Midva z Lukom sva sestopila po Pripravniški grapi navzdol. Ksenija in Tomaž pa čez Vratca na Vršič. V obeh grapah je bilo ogromno plezalcev, tudi v Butinarjevi sem opazil dva, vendar zgleda precej kopna. Kljub vetrovnemu vremenu smo se imeli luštno. Lepo smo izkoristili dopoldne. Zaključili smo pri Tonki na toplem čaju.