Rezervna izvidnica pred skalno sezono

Če ti vreme, od načrtovanih štirih plezalnih dni v Paklenici, že v naprej namoči tri, pravzaprav nimaš možnosti za uplezavanje in razplezavanje, kaj šele za izbirčnost, ampak se je treba zelo na hitro odločit za rezervno opcijo.

Torej predsezonska izvidnica v hrvaški plezalni meki odpade in odločitev  za edini podarjeni sončen dan je bila južneje v Omišu.

Glede na to, da te soplezalec že pričakuje na nulti nadmorski višini, izbereš ležerno varianto potovanja, ki te iz celine preko prespane noči, brez da bi se  sploh dobro zavedal, pripelje na mesto, kjer se je sonce šele začelo prebujati.

To ležerno varianto ponujajo Hrvaške železnice. Svojega jeklenega ljubljenca zvečer zapelješ na avtovlak, udobno namestiš še sebe in za borih dobrih 200 HRK se preko noči spočit in naspan znajdeš v Splitu. Le še prevzameš svoj, prav tako spočit avto, odpelješ še dobrih 20 km in že si v drugi hrvaški plezalni meki med morjem, Cetino in neskončnimi plezalnimi možnostmi v prijazni, kompaktni skali.

V Omišu, kjer me je v četrtek, 15. marca že čakal Božo, sva se odločila za že pred leti splezanega Canadairja 6a+, 250 m, vedoč, da se nama z dostopom in sestopom ne bo potrebno posebej ukvarjati.  In sva uživala v tako želenih sončnih žarkih ter jih na zalogo absorbirala za naslednja dva deževna dneva, ki sva jih v nebo vpijajoče preživela »doma v Pločah«.

V nedeljo, pred povratkom domov, se je vreme za nekaj ur zopet omehčalo in dovolilo soncu na spregled, midva pa izkoristila za plezanje v bližnjem plezališču Vrsije. Med telovadbo v skali, sva se »napasla« še špargljev, ki so že začeli previdno kukati na plano.

Pa je minil Božov deloven in temu primernen daljši dopust ter moj mini podaljšani vikend.

 

Boljše kot Thommy majoneza

Od vseh različic Tommy-ja, je bila smer Tommy 6b, 270 m v steni Malega Borovca najboljša izbira za  tistega lepega, sončnega 17. novembra . Sicer pa je bil že skrajni čas, da se preda, saj se nama je že nekajkrat uspešno izmuznila,  bodisi zaradi vremena, navala nanj, ali pa zaradi razsodnega razmisleka. 

Za uplezovanje prijazna prva dva raztežaja……..A ko se znajdeš v tretjem, ključnem raztežaju sredi ‘plataste’ plate prosiš le še, da se ti po čudežu prikaže kakšen mikro grifek, za katerega boš zahukal vsaj svoj noht, ki ga seveda nimaš. In če si to srčno želiš, se ti nekaj, kar sicer v kakšni drugi smeri ne bi imenoval grif, kar prikaže. Ja, v sili hudič še muhe žre. Če ti skladno s svojimi zmogljivosti uspe zlesti »na frej«, je pa juhuhu.

Naprej gre zopet lažje, a počivanja ni. Osem delovnih raztežajev je odličen odmerek za pravi užitek.

Ko potegneš črto se ti pojavi vprašanje, kako je mogoče, da v okolišu prepojenim s soljo lahko obstaja toliko sladkobe.

 

 

Via della rampa – Panettone del Pal Piccolo

Pogled skozi okno v nedeljsko jutro na 1. junijski dan ni bilo nič kaj prijazno in obetavno za plezalne podvige. Ker se nisva pustila takoj odvrniti, sva še enkrat preverila vremenarje in podatki za Plockenpass so nama povrnili nekaj upanja. Po enournem viharjenju možganov je padla odločitev. Greva!

Plezalna vnema nama je, ob neprestanem mokrenju skoraj vse do cilja, padala. Nato pa se je tik pred Tolmezzom odprlo pravljično modro nebo, s tu pa tam kakšno plavajočo ovčko. Odlična odločitev, sva si bila enotna.

Nasmeh nama je zopet nekoliko pojenjal, ko sva na parkirišču pod Panettonejem zagledala kup pločevine (naj mi latniki super-avtomobilov oprostijo). Z upanjem, da se niso prav vsi pognali v isto plezalno popularno Rampo, greva na ogled in se med potjo dogovarjava za smer b ali c.

Povsod je bilo videti raznovrstne kombinacije neonskih barv plezalnih cunjic in slišati žvenketanje kovine. Vrvi so visele kot špageti po platah. Taka je bila namreč Božova asociacija.

Ker smo plezalci baje strpne narave, sva si pod smerjo že takoj privoščila počitek (kaj drugega nama tako in tako ni preostalo) in si rezervirala mesto pred morebitnimi zanamci. Meni pa je tudi prav prišla doza nikotina pred abstinenco v steni.

Po načinu gibanja navez ugotoviva, da gre za gručo tečajnikov in vzameva v zakup, da bo šlo tokrat vse bolj »na izi«.

Vstopiva v smer Rampa (5c+,160m) in zadeva je čist lepo stekla. Štante smo si tekoče izmenjevali. V začetni rampi sem se  kot že ničkolikokrat jezila na svoj nahrbtnik, s katerim sem se zopet nekam zagozdila. V bistvu sem se jezila nase, kaj sploh dela na mojem hrbtu. Po rampi skok čez lušten previs in nato se začne simbioza z bolečinami v »tačkah« ob gvozdenju konic v žlebove. Te bolečine imam razvrščene med ugodnejše, saj hitro popustijo, ko ti uspe plezalko zvleči ven. In vmes še plate, s katerimi sem hitro prijateljica, če le se mi ne zoperstavijo.

Očitno smo uživali vsi. Italijanski plezalci, ki so tako in tako bolj »odprte narave« so nama celo peli kancone , pa tudi nekaj modernejših ritmov je bilo slišati. Vrvni spust po barvnih špagetih je šibal še bolj tekoče kot samo plezanje.

Ko sva nato pod steno zagledala mravljišče odeto v tiste neonske barve, nama sploh ni bilo jasno, kam se je vse to porazdelilo po smereh, ki jih ni ravno na pretek.

Prima sva se imela in ugotovitev je bila: Vremenarjem je pač treba zaupat. Sicer pa niso oni krivi, če jih vreme kdaj pa kdaj potegne za nos.

Li