Bitka, pol Pstuha, pol Pocarske

Z Noelom sva bila na vezi za Vršič ta teden. V sredo, pred mojo nočno je cel kup časa! Greva zgodaj, bova šla pa dve.
Nekaj čez šest ga poberem pred ferajnom, malo čez sedem pa sva na vrhu Vršiča. Med potjo dorečeva Bitko v NŠGju za prvo destinacijo. Pohitiva pod steno in pri vstopu naju že obsije sonce. Glede na to, da je prvi cug le 30 metrov, ga podalšava in vstopiva čez plate.

Obvezni žreb in sreča doleti mene. Zaženem se v hrib in po borbi z ruševjem in plazenjem skozi kaminček za njim prispem na štant. Med varovanjem spodaj slišim še eno navezo, ki se prav tako pripravlja na Bitko. Na štantu se zamenjava, Noel gre naprej in suvereno se bojuje do naslednjega štanta, čeprav mu je vmes v dolino odneslo stop.

Tretji cug grem spet jaz naprej, kmalu ga premagava in na štantu določiva naslednjo destinacijo. Noel še ni plezal v Grebencu, zato greva v boj s Pstuhom. Hiter skok čez rušje in melišče in že sva pri vstopu. Tokrat ima Noel več sreče pri žrebu.
Prva dva cuga mineta brez pretresov, z občasnim brskanjem za naslednjim svedrovcem. Noel se zagrize v tretji cug in pri previsu se mu malo ustavi. Pogledava na skico, in se odločiva, da bo treba pod previsom v levo. Izgine za rob, štrik se premika le še po polžje. To kar traja in traja in ko mi začne v senci že malo nohtati, le zaslišim “podri varovanje!”

Glede na količino vrvi pod mojimi nogami, zaslutim, da nekaj ne bo prav. Tudi pobira jo počasi, kar pomeni, da je precej trenja, torej tudi plezam počasi. Pri previsu se usmerim na levo in sam pri sebi ugotavljam, da gre prečka pod previsom in izgleda kar sitna, za povrh pa ne vidim nobenega kompleta. Nič, treba bo čez. Počasi in previdno prelezem kakih deset metrov izpostavljene prečke in za robom končno svedrovec! Ampak glej ga zlomka! Nisva več v Pstuhu, Noel štanta slabih 10 metrov pod 4. štantom Pocarske!

Odplezam naprej, kar mimo štanta in pred zadnjim cugom na lepi polički počakam Noela, ki spleza naprej do grebena.
V mehki travi malo posediva in uživava v sončnih žarkih, nato pa brž v dolino na kosilo in na šiht.

One Reply to “Bitka, pol Pstuha, pol Pocarske”

Dodaj odgovor