Dva Pstuha

Moj dopust se je iztekel in končno se je našlo nekaj časa tudi za hribe. Pocukal me je Raf – petek so popoldne napovedane nevihte, greva nekaj krajšega – Pstuh v Grebencu? Seveda, z veseljem!

Tako sva se dne 6.8.2021 odpravila proti Vršiču. Na Jesenicah sva naredila postanek pri Magušarju, kjer sva naložila poln prtljažnik kruha za Tičarjev dom. Hitra dostava, par besed z oskrbniki in že sva hitela po markirani proti Mojstrovki.

Na razcepu proti desni in kmalu gor čez šoder pod steno. Pozdravi naju že malo “obšlesan” rdeč svedrovec, midva pa malo počijeva, popijeva, se opremiva in določiva vodstvo. Raf gre 1. in 3. raztežaj jaz pa 2. in zadnjega.

Raf hitro napreduje, kot bi mignil izgine za robom in kmalu iz leve zaslišim odmev od stene – “podri varovanje!”. Zaženem se še jaz in z malo truda sem hitro na sidrišču, naslednji trenutek pa že naprej. Malo poplezavanja, nato prečkam melišče a zastavim preveč naravnost, kajti svedrovec zagledam levo. Ko se stena postavi pokonci sem že pri sidrišču. Varujem Rafa in se mučim s pobiranjem štrika. Komplete spet prevzame Raf in jo krene v 3. raztežaj, kjer je tudi detajl smeri IV+.

Vmes po sosednji, Pocarski smeri pripleza še ena naveza, pozdravim ju, onadva pa mi pomagata slišati Rafov klic “podri!”. Tudi ta raztežaj gre brez problemov.

Zadnji raztežaj je spet “moj”. Razen precej šodra in naloženih skal gre do manjšega previsa, tam pa se malo namučim, da se prebijem čez, ker sem seveda spregledal boljši grif. Naprej do sidrišča prijetno plezanje in že spet vlečem štrik.

Na grebenu malo posediva, nato pa brž do Tičarja na osvežilno pijačo in analizo.

Dobra smer za začetnike, za stare mačke pa prijetna telovadba.

Hvala Raf!

Dodaj odgovor