Begunjščica, Spominčica

V nedeljo sva se z Nino odpravila plezat jugovzhodno steno Begunjščice. V njej sta smeri Spominčica z oceno 5, 150m in Kiklop 5+, 140m. Skici smeri sta objavljeni na strani zakoncev Relja: http://users.volja.net/relja/ 

Dostopala sva po navodilih po melišču, Begunjskem plazu. Ta je dokaj strm, pri hoji skozi podrast pa sva naštela precej klopov. Dostop cca 30-40 min.

Najprej sva se lotila smeri Spominčica. Vstop v smer se nahaja pri drevesu, okoli katerega je navezan prusik, zraven pa še manjši možic. Smer je opremljena s svedrovci, ki pa jih v prvem raztežaju nisem našel, zato sem za vmesna varovanja uporabil metulje. Skala na začetku tako kot piše v opisu zahteva nekaj previdnosti. Po drugem raztežaju, ki preči v desno in ima dovolj vmesnih varoval, se plezarija izboljša. Skala je dokaj kompaktna, plezanje postane užitek, in smer se kar prehitro konča. Sestop se ravno izide z enim abzajlom z dvojno 60m vrvjo.

Ker so popoldne napovedovali nevihte, sva se odločila, da bova smer Kiklop pustila za prihodnjič. Za sestop nisva uporabila melišča, ker so kamni za udoben spust preveliki. Uporabila sva bornovo pot na Prevalo, ki melišče preči ravno pod steno. Pot pripelje do ljubeljskega platoja, in jo priporočava tudi za dostop do stene (cca 25 min).

          

Join the Forum discussion on this post

Dodaj odgovor